Dit is hoe je leeft vanuit je 16-jarige zelf
18 december 2019

Ooit leerde ik van mijn vader dat je niet overal op hoeft te duiken als je iets ziet wat de ander niet goed gedaan heeft in jouw beleving. Je kunt overal wat van zeggen of je kunt het ook eens laten gaan en er geen punt van maken. Mijn grootste leerschool op dit gebied ontstond toen ik stiekem autoreed terwijl mijn toenmalige vriend met rijbewijs naast mij zat.

Mijn vader had destijds notabene een autorijschool. Ik vergeet nooit meer het moment dat ik in de achteruitkijkspiegel keek, wachtend bij de Kooybrug in Den Helder, toen mijn vader achter mij aansloot met zijn lesauto. Zucht.

De hel gaat losbarsten
Mijn vader zag mij en deed niets. Als ik thuiskwam zou de hel wel losbarsten dacht ik. Beelden van een jaar huisarrest en een enorme preek passeerden mijn netvlies al. Het enige wat mijn vader bij thuiskomst zei was; “Dat doe je niet nog een keer neem ik aan?” Mijn moeder had geen idee waar het over ging. Veel later bleek (ver na zijn overlijden) dat hij er ook nooit iets over tegen mijn moeder had gezegd. Juist doordat ik geen straf of verwijtend gesprek kreeg leerde ik er enorm van. Ik leerde niet dat ik er mee wegkwam, maar hoe mooi het was dat mijn vader dit kon laten gaan.

Vier pijlers voor echtscheiding
Het eens laten gaan naar je partner toe levert, blijkt uit onderzoek, een bijdrage aan het behoud van je huwelijk. Veel kritiek ontvangen zorgt vervolgens namelijk weer voor verdediging. Als je beledigd bent kan dit uiteindelijk tot minachting lijden en vervolgens tot niet meer reageren. Natuurlijk moet er ruimte zijn om je mond open te doen. Het hoeft alleen niet met alles. Als je de teugels niet kunt laten vieren wurg je het paard.

Frustraties in teamwerken
Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Stel je eens voor dat jij dat hebt. Hoe zou je het vinden als dan direct iedereen op je duikt met wat je beter moet doen? Als je hierin een patroon laat zien is het wat anders natuurlijk. Wat gebeurt er als je als collega het gewoon eens laat gaan en het er even bij laat? Vergaat de wereld? Vast niet. Over het algemeen kun je zeggen dat de intentie van bijna iedereen goed is. Dus je wilt je best doen en het goed laten verlopen. Je vergeet alleen wel eens wat, of doet iets wat niet zo slim is of gewoon oerdom.

Dus wat als je het eens los laat
Natuurlijk pleit ik hier niet om te gaan rijden zonder rijbewijs, in tegendeel. Ik denk wel nog eens terug aan het moment dat mijn vader mij betrapte. Met een glimlach op mijn gezicht bedenk ik me wat het me gebracht heeft. Al zag mijn vader waarschijnlijk krantenkoppen voor zich als “Kind van rijschoolhouder rijdt zonder rijbewijs”. Inmiddels al jaren in het bezit van mijn rijbewijs, behaald via mijn eigen vader, weet ik dat je kunt leren soms iets te laten gaan. Het levert veel op.

Wil je er meer over weten bel dan: 06-15 333 010