Waarderen wat je hebt

Mijmeringen over waarderen wat je hebt. We mankeren allemaal wel eens wat. Zelf klaag ik al weken over mijn zielige verstopte neus en mijn kuch die maar niet over wil gaan. Waar gaat dit eigenlijk over denk  ik vervolgens, als er iemand in je omgeving ernstig ziek is.

Waarderen van gezondheid
Ik  kan me nog goed herinneren dat mijn vader ernstig ziek was en enige weken voor zijn overlijden steeds aangaf hoe ontzettend moe hij was. Een beeld dat op mijn netvlies staat. Ook nu zien wij in onze vriendenkring van dichtbij hoe een vriendin en sterke vrouw geveld wordt door een ernstige vorm van uitgezaaide borstkanker naar de lever. Ze is mentaal oersterk en werkt  keihard om zolang mogelijk gezond genoeg te blijven. Ze zorgt met verlies van energie en steun van haar man, liefdevol en goed voor haar kinderen. Een gewone normale vrouw die door een hel moet gaan. Wat zal ze denken, wat moet ze allemaal doorstaan en hoe erg is dit voor haar man? Ik sta er veel bij stil. Natuurlijk is het normaal dat je over je eigen punten valt ,maar het maakt ook bewust blij te blijven met  wat je hebt. Energie, gezondheid en de mogelijkheid te doen wat je wilt en niet afhankelijk te zijn bv.

Wel of niet iemand aanspreken
Veel mensen vinden het lastig om iemand die ernstig ziek is of een overlijden heeft meegemaakt aan te spreken. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel eens moeilijk. Wat me  heel erg  lijkt is te worden genegeerd in de supermarkt terwijl iemand snel het andere pad neemt. Is hier dan een regel voor te geven? Nee behalve dat aandacht en medeleven tonen altijd beter zijn dan niets zeggen. De persoon vragen of het vervelend is om er over te praten is vaak al genoeg. Je hoort het vanzelf als iemand bv al twintig keer zijn verhaal verteld heeft en er even geen zin in heeft. Heb hier dan ook begrip voor. Koester dat jij niet in die nare omstandigheid bent  en verplaats je in de ander. Dus ja maar…..is hier niet aan de orde.

Waar ben ik dankbaar voor
Een oefening die door therapeuten en coaches nog wel eens wordt gebruikt, is mensen die het moeilijk hebben  dagelijks te laten stil staan bij waar ze die dag dankbaar voor zijn. Dat kunnen hele kleine dingen zijn als zonnestralen op je gezicht, tot blij zijn met het uitspreken van een ruzie. Je kunt dit bv doen vlak voor je gaat slapen. Gebleken is dat hierbij even stil staan je geluksgevoel verhoogt,je meer kunt relativeren en problemen beter kunt oplossen. Probeer het eens in wat lastiger tijden. Overigens gaan veel mensen er mee door, ook als ze nergens last van hebben. Ik wens een ieder het allerbeste toe en hoop dat onze vriendin samen met ons oud kan worden.