Het geheim van genieten van het leven

Leidinggeven aan verandering
20 juni 2019
Coaching voor teams
Dit is wat coaching met teams doet
18 augustus 2019

Laatst hoorde ik van iemand die ik coach dat zijn grootste wens is om gelukkig te zijn. Wie wil dat niet, gaf ik meelevend nog als commentaar. Toch realiseerde ik me weer eens dat in onze wens om alsmaar gelukkig te willen zijn ook een gevaar verborgen zit. Als ons streven is geen pijn of andere ellende te willen ervaren, komen we bedrogen uit.

Soms komt er in je leven nu eenmaal verdriet, angst, onzekerheid of teleurstelling langs. Het leven is helaas geen sprookje en alles loopt ook niet altijd goed af. Tot nu toe een weinig hoopvolle start van deze blog niet waar? Hoe kun je dan toch zo goed mogelijk genieten van je leven?

ACT
Vaak denken we dat als we maar eerst al onze klachten overwinnen, we dan kunnen starten met gelukkig zijn of echt leven. De strijd om dit te bereiken zetten we dan centraal in ons leven. In de ACT (Acceptance Commitment Therapy) wordt ervan uitgegaan dat wanneer je pijn leert accepteren en stopt met je gevecht om alles beter, anders, of mooier te krijgen, je meer voluit kunt leven en meer voldoening ervaart.

Fanatiek geluk zoeken
Je leven wordt aantrekkelijker wanneer je stopt met alles onder controle willen krijgen. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Van alle volwassenen in Nederland heeft 25% psychische klachten en daarnaast kennen we ook nog eens een miljoen probleemdrinkers. We zoeken redenen waarom nou juist ons iets is overkomen en analyseren alles tot op het bot. We worstelen wat af en verspillen daarmee vaak kostbare energie. We gaan dingen vermijden of kiezen voor een overlevingsstrategie als veel eten, of veel kopen. Een tijdelijke korte oplossing die het probleem over het algemeen alleen maar erger maakt.

Natuurlijk is het goed geluk na te streven, maar dat kan ook met de wetenschap dat je bepaalde pijn zult moeten accepteren. Stel dat je die droombaan wilt met dat onwijs goede salaris. Dan is de kans groot dat je ook zult moeten accepteren dat je bijvoorbeeld wat vaker van huis bent of weken maakt van 50 uur. Of stel je eens voor dat je een vakantie kunt hebben op een prachtig eiland. Geweldig natuurlijk, maar zou het ook leuk zijn als je er altijd zou mogen blijven, of is een vakantie misschien wel zo leuk omdat er tegenover staat dat je hard gewerkt hebt? Een feestje in het weekend is erg leuk, maar zou zeven dagen in de week feesten dan nog wel zo leuk zijn? Kortom we krijgen het leven niet automatisch cadeau, we moeten er wel wat voor doen. Als je je bewust kunt zijn dat bepaalde dingen erbij horen, is er minder interne strijd en kun je je energie gebruiken om echt te leven. Nu.

Tips:
1.Bepaal welke waarden voor jou belangrijk zijn in je leven en kijk eens of je daarnaar leeft (respect, liefdevol, plezier etc.). Bepaal ook eens je werkwaarden (variatie, creativiteit, leiderschap etc.). Kloppen die waarden met wat je aan het doen bent?

2.Laat gevoel van onzekerheid of teleurstelling er zijn, voel het echt en druk het niet weg. Je leeft nu, geniet van wat er wel is.

3.Word je meer bewust van wat je met je gedachten doet, die kun je ook aanpassen naar een milder patroon (waardoor er meer ruimte komt om je werkelijk gelukkiger te voelen).

Wanneer je merkt dat je al langere tijd niet kunt genieten van je leven en je komt er zelf niet uit, vraag dan om hulp. Dat kan zijn aan bijvoorbeeld je partner, een vriend(in), je huisarts, een coach of indien nodig een psycholoog. Je hoeft het niet alleen te doen. Verspil niet te veel tijd van je leven.

Voor meer informatie bel je met: 06-15333010