Niek de Graaf: Ere wie ere toekomt
2 januari 2019

Iedereen heeft te maken met veranderingen. Niet alleen in je privéleven, maar ook op de werkvloer. Tijdens een vergadering wordt besloten om het roer om te gooien. Iets dat al jaren op dezelfde manier wordt gedaan, moet nu ineens helemaal anders. Maar veel mensen gaan vaak weer op de automatische piloot verder.

Mijn dochter at in haar tienerjaren jarenlang hetzelfde ontbijt. Dag in, dag uit, at ze elke ochtend twee crackers met witte chocoladepasta. Ik vroeg natuurlijk of ze niet eens wat anders wilde eten, maar daar was ze niet in geïnteresseerd. ‘Dit is toch lekker?’, zei ze dan. ‘Waarom zou ik iets anders eten, als ik dit prima vind?’ Hoewel witte chocoladepasta niet helemaal binnen de schijf van vijf past, had ze ergens wel een punt.

Energie

Op de werkvloer kun je veranderingen niet zo makkelijk uitsluiten of negeren. Of het tijd is om te veranderen, bepaal je niet altijd zelf. Dit doet jouw leidinggevende of de organisatie vaak voor jou. Werknemers kunnen veranderingen op de werkvloer als vervelend beschouwen, omdat ze het gevoel hebben de boel al voor elkaar te hebben. Soms pluk je net de vruchten van een eerdere verandering en dan moet je weer opnieuw aan de slag. En dat kost tijd, moeite en energie.

Maar hoe komt het dan dat mensen zo slecht tegen veranderingen kunnen? Dat komt voor een groot deel door de manier waarop onze hersenen werken. Ons gedrag wordt voor een groot deel geautomatiseerd, waardoor je in veel situaties niet meer na hoeft te denken. Nadenken kost ons brein namelijk veel energie. Bovendien duurt nadenken te lang in bedreigende situaties. Door gedrag te automatiseren, vergroten de hersenen als het ware de overlevingskans.

Positief

Ons brein mag dan weerstand bieden, dat betekent niet dat je niet zelf bepaalt hoe je met veranderingen omgaat. Het is belangrijk om je te realiseren dat veranderingen op de werkvloer erbij horen. Bedenk dat veranderingen ook positief kunnen zijn. Als je taken veranderen, hoeft het niet per sé te betekenen dat je meer taken moet doen in dezelfde of minder tijd. Het kan ook betekenen dat je slechts andere keuzes moet gaan maken. Daar kun je weer dingen van leren.

Dat het doorvoeren van een verandering met een beetje weerstand gaat, is niet erg. Iets in jou wil graag de oude situatie vasthouden en heeft daar een reden voor. Als je die reden kent, kun je dat vertalen in wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een duidelijkere uitleg, omdat jou dat houvast geeft. Het heeft geen zin om aandacht te geven aan iets wat niet meer terug te draaien valt. Het besluit is genomen om iets voortaan op een andere manier te doen. Accepteer het en laat het los.