De training
Voorwaartse ontwikkeling en persoonlijk leiderschapOnder persoonlijke ontwikkeling kun je veel verstaan. Er zijn boeken vol over geschreven. Vaak hoor je dat persoonlijke ontwikkeling altijd nodig is. Dat kan, maar hoeft niet persé zo te zijn. Het is natuurlijk uitstekend als je helemaal tevreden bent en eens een tijdje pas op de plaats wilt. De wereld om je heen verandert snel, waardoor het toch soms nodig is weer stappen te zetten om prettig mee te kunnen komen in goed samenwerken, communiceren of in groei voor jezelf of met elkaar in je team. Persoonlijke ontwikkeling is samen te vatten tot de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, je eigen identiteit, je talent en potentieel en het vergroten van de kwaliteit van je leven. Hierbij hoort ook het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in je zakelijke omgeving.

De training “Persoonlijke Voorwaartse ontwikkeling “ is te boeken als teamtraining en kan ook persoonlijk (één op één) gegeven worden. Wil je direct weten of het iets voor jou of je team is?

Meer over één op één coaching

Als je persoonlijke ontwikkeling wilt voor jezelf kun je mij als coach inzetten. In gesprekken die je met mij voert werk je dan aan het bereiken van de vooraf door jou aangegeven wensen. Daarin is niets vreemd. Alles is bespreekbaar en uiteraard is daarbij je privacy gegarandeerd. Onderwerpen zijn natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Je kunt denken aan bijvoorbeeld:

 • Verbeteren of leren van communicatieve en sociale vaardigheden
 • Opbouwen of versterken van je zelfvertrouwen
 • Ontwikkelen van jouw talenten
 • Verbeteren van de kwaliteit van je leven
 • Realiseren van dromen, aspiraties en doelen
 • Je loopbaan verder ontwikkelen
 • Vormgeven en uitvoeren van een persoonlijk ontwikkelingsplan

 • "Creatief, inspirerend en direct toepasbaar; een paar woorden die meteen bij mij opkomen als ik aan de coaching van Thea denk. Ik heb meerdere trainingen bij 4changes mogen volgen en heb zelf Thea daarnaast leren kennen als een bevlogen en betrokken coach.Thea heeft mij geholpen om meer uit mijzelf en uit mijn teamleidersfunctie te halen en is nauw betrokken geweest bij de coaching van onze medewerkers. De trainingen staan garant voor intensief en interactief bezig zijn, goede koppeling naar de praktijk met een gezonde dosis humor. Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Door de gedrevenheid en innovatieve aanpak hoop ik nog lang met 4changes te kunnen samenwerken." - Boudine van de Klooster, De Jong assurantiën

  "Ik heb bij Thea de training effectief communiceren gevolgd. Vooraf dacht ik de enige te zijn die de training echt hard nodig had. (Naar de deelnemers en hun functie kijkend) Dat bleek echter niet zo te zijn. Thea zorgde ervoor dat ik me prettig voelde in de groep en mezelf kon zijn. Ik heb geleerd hoe anders mensen bij mij kunnen overkomen dan dat ze werkelijk zijn, en hoe ik hier mee om kan gaan. Ik ben nu veel zelfverzekerder en heb rust gekregen doordat ik weet dat ik veel goed doe. Ik heb nu de juiste vraagstelling en weet hoe dit de informatie geeft die ik nodig heb. " - Ewa Cwikla, fotograaf

  Meer over de teamtraining

  In de training “Persoonlijke Voorwaartse ontwikkeling” bekijken jullie wat er fijn is in het team. Goed om daar eens bij stil te staan. Persoonlijke ontwikkeling is nodig om met elkaar teamontwikkeling te realiseren. Stel je maar eens voor dat een team een ontwikkeling wil waarbij jij twijfelt of je dat wilt, of je het kunt, of dat je er iets mee opschiet als persoon. Als jullie voordeel inzien van een verandering dan ga je die ook eerder voor elkaar willen krijgen. Dan is het natuurlijk wel handig dat iedereen aan boord kan zijn. Als team kun je dingen leren te ontwikkelen en als persoon heb je ook je eigen belangen, talenten en passie die je daarin vertegenwoordigt wilt zien.

  Hoe gaat het in zijn werk?

  Vooraf geven jullie zorgvuldig de wensen en doelen aan. Daarna kunnen we in overleg deze eendaagse training inplannen. De inhoud van de training wordt op maat voor jullie situatie en gewenste ontwikkeling gemaakt. Een “Persoonlijke Voorwaartse ontwikkeling” training is leerzaam, altijd direct toepasbaar en interactief. Met elkaar lachen doen we ook. Een prettige sfeer in de training waarin jullie met en van elkaar leren, maakt sommige onderdelen luchtiger en makkelijker om voor je te zien en te kunnen toepassen.

  Welke inhoud heeft de training?

  Door het aangeven van jullie wensen is duidelijk welke onderdelen in de training het meest handig zijn om met elkaar te behandelen. De indeling is flexibel en is toegespitst op de situatie waar jullie naartoe willen bewegen. Mogelijke onderwerpen voor in de training Persoonlijke Voorwaartse ontwikkeling:

 • Persoonlijke leiderschap hoe pak je dat op?
 • Inspelen op veranderingen in functies
 • Situationeel leiderschap, wanneer pas je welke stijl toe
 • SMART leerdoelen inzetten
 • Persoonlijke effectiviteit versus teameffectiviteit
 • Resultaatgericht werken
 • Timemanagement
 • Omgaan met werkdruk

  Het bovenstaande is een indicatie van de mogelijkheden. Er is altijd ruimte om afhankelijk van jullie wensen andere insteken te kiezen. Laten we samen kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek.

 • Persoonlijk leiderschap

  In organisaties en in trainingen is persoonlijk leiderschap een begrip dat veel aandacht krijgt. Er is overtuiging dat sturen vanuit een ontwikkelperspectief van belang is. Een vastomlijnd beeld van hoe je als medewerker zou moeten zijn laat weinig ruimte voor jouw individuele verschillen. Bovendien heb je dan de neiging je te verzetten als er doelen van bovenaf opgelegd worden. Je wilt autonomie en eigenaarschap voelen en laten zien. Dat doe je uit eigen beweging, je plant en organiseert je werkzaamheden zelf en je maakt afspraken met jezelf en komt die na. Kortom je pakt de leiding over jezelf. In dit onderdeel werk je aan vergroten van persoonlijk leiderschap. Geschikt voor jou in de rol van medewerker en als leidinggevende.

  Loopbaanontwikkeling

  In veel bedrijven is loopbaanontwikkeling gelukkig onderwerp van gesprek. Wat wil jij en hoe kan dat passen bij jouw rol in je team of in team overschrijdende samenwerking? Je besteedt veel tijd aan werken en wil dit vast en zeker zo goed mogelijk voor jezelf laten verlopen. Voel je ruimte om aan te geven hoe jij jouw ontwikkeling ziet? Denk je er zelf ook over na hoe jouw werk zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen? Dit onderdeel in de training is belangrijk voor jouw ontwikkeling in de toekomst en voor de samenhang en samenwerking in het team. Voorsorteren is beter dan op de rotonde niet weten welke afslag je moet nemen. Na dit onderdeel weet je goed welke stappen je kunt zetten op weg naar de loopbaan die jij wilt bewandelen.

  Situationeel leiderschap

  Dit onderdeel is voor leidinggevenden bedoeld. Leiderschap is de meest bestudeerde groepsrol. Kort getypeerd zegt de theorie dat er geen enkele ideale leiderschapsstijl bestaat. Er zijn meerdere stijlen en welke daarvan effectief is, hangt voor een groot deel af van de situatie. Geef je bijvoorbeeld directief leiding, overtuigend, participerend of delegerend? Van elke stijl worden je kwaliteiten en ook je valkuilen besproken. Vooral weten en aanvoelen in welke situaties welke stijl effectief is en hoe ze in verschillende fasen van groepsontwikkeling passen is waaraan je werkt. Leidinggeven aan verandering, zorgen voor motivatie, innovatie en bereiken van resultaten, je hebt je handen er vol aan. In dit onderdeel wat praktisch een dag vullend is leer je hoe je in deze tijd de leidinggevende kunt zijn die past bij het team. Je leert hoe je ten dienste van het team de beste mens en taakgerichte resultaten kunt boeken met behoud van jou authentieke zelf.

  SMART leerdoelen en het effect ervan

  Dit onderdeel is geschikt om het structureren van doelen die jullie willen bereiken goed te kunnen vastleggen. Je werkt met elkaar aan goed concreet omschrijven wat het resultaat moet zijn. Welke stappen zet je hiervoor, hoe maak je het meetbaar en realistisch zodat je niet om gaat komen in het werk. Je bekijkt waar eventueel hulp bij nodig is en op welk tijdstip doelen afgerond horen te zijn. Samen bepalen jullie of de doelen, of ze nu mens of taakgericht zijn, ook realistisch zijn. Moet de lat wat hoger, of juist wat lager? Goed duidelijk wordt wie wat doet en wanneer. Een plan van aanpak maken voor de toekomst behoort tot de mogelijkheden.

  Persoonlijke effectiviteit vergroten

  Persoonlijke effectiviteit gaat om het optimaal besteden van de beschikbare tijd in jouw leven. Het houdt in dat je de dingen doet waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt. Het woord 'effectief' kun je omschrijven als doeltreffend, bedoeld om een gunstige uitwerking te hebben. Het persoonlijke staat op de eerste plaats is voor elk mens anders. Beïnvloedingsfactoren kunnen zijn: stress, relaties met anderen, samenwerking, assertiviteit, communicatie en timemanagement. In dit onderdeel werk je o.a. aan:

 • Doelen vaststellen
 • Je sterke en zwakke punten onderzoeken
 • Keuzes maken
 • Assertiviteit
 • Effectief communiceren
 • Resultaatgericht werken

  Focus hebben op doelen en resultaten bereiken is niet altijd makkelijk. Met resultaatgericht (samen) werken is het uitgangspunt dat iedereen in staat is resultaatafspraken te kunnen maken die goed zijn voor jezelf, het team en de organisatie. Waarom is er resultaatgericht werken? Wat is het voordeel ervan? Er komt antwoord op de vraag wat resultaatgericht werken voor jou persoonlijk betekent en voor het team. Je weet hierna binnen welke kaders van de organisatie je jouw afspraken kunt maken met je leidinggevende. Of hoe je als leidinggevende goed kunt ondersteunen bij resultaatafspraken. Je kunt je kwaliteiten en talenten goed inzetten en het gesprek over jouw resultaten goed voeren. Je maakt je afspraken SMART en daardoor duidelijk. Helder is waarvoor je verantwoording neemt en hoe je zorgt voor opvolging van jouw realistische afspraken. Exacte invulling is afhankelijk van hoe de organisatie resultaatgericht werken ziet. Worden er bv. alleen teamresultaten of persoonlijke resultaten afgesproken met elkaar?

  Timemanagement verbeteren

  Je hebt het druk en het lijkt wel of je het steeds drukker krijgt. Veel telefoontjes en in de loop der jaren ook veel meer mail. Je wordt vaak geleefd door de waan van de dag. Verwachtingen zijn hoog en er lijken steeds meer stoorzenders te zijn. Je werkt in een prachtig kantoor maar je kunt je niet afsluiten van alle prikkels die je daarbij ervaart. Je kunt met regelmaat je overzicht kwijtraken en verlangen naar rust. Het onderdeel timemanagement helpt je hierbij en wordt afgestemd op de specifieke omstandigheden waarin je werkt met het team. Voor ieder team dat zich herkent in perioden van te veel werk, stressverhoging door een hoge werkdruk, taken niet meer afkrijgen en gebrek aan overzicht. Je kunt de “time niet managen” er blijven 24 uur in een dag, maar je kunt wel bepalen wat je in je beschikbare tijd doet. Onderwerpen in timemanagement zijn bv:

 • Prioriteiten stellen
 • Omgaan met hoge werkdruk
 • Grenzen aangeven en keuzes maken
 • Assertief zijn en urgentie overbrengen
 • Een gezonde werk en privé-balans bereiken
 • Tips om slimmer te werken, gericht op jouw eigen werksituatie
 • Communiceren op kritische momenten

  Ben je enthousiast en wil je weten wat het voor jou zou betekenen?

 • Leren delegeren

  Delegeren dat is toch niet zo’n belangrijk onderdeel? Ja zeker wel. Bedenk maar eens hoe het is als bv. jouw leidinggevende niet bij machte is te delegeren. Hoe zou dat voor jou zijn? Of hoe werkt het als iemand in je team al het werk voor zichzelf wil houden en er geen goede samenwerking door mogelijk is? Delegeren kan ook overkomen als over de schutting gooien. Het hoort niet bij ons is dan vaak wat je in taalgebruik terughoort. Reden genoeg om naar dit proces te kijken als het scheurtjes vertoont. Delegeren heeft te maken met vertrouwen. Is dat vertrouwen er niet omdat je twijfelt aan de kennis of kunde van iemand, dan is dat een zwakke schakel in het team. Dan is het ook nog de vraag of dat werkelijk het geval is, of dat je dit denkt en die overtuiging hebt. Gebrek aan delegeren, of juist te veel delegeren kan gaan irriteren in jullie team. Uiteindelijk kan het ook het onderling vertrouwen ondermijnen en dat is het laatste wat je wilt. Daarom goed om in een training op te nemen als er behoefte aan is.

  Persoonlijke voorwaartse ontwikkeling gaat over de toekomst

  Natuurlijk kijk je ook even terug naar wat er in het verleden is gepasseerd. Het verleden is alleen niet het doel. Het doel is een prettige fijne toekomst. Je wilt alleen leren van wat je uit het verleden kunt meenemen naar de toekomst. Om voorwaartse ontwikkeling mogelijk te maken is een positieve grondhouding nodig. Gelukkig is niemand met de mondhoeken naar beneden geboren. Er zijn belangrijke en mooie stappen te zetten als je daartoe bereid bent. Waar een wil is, komt de weg. Werkplezier is belangrijk en een tevreden gevoel hierover houdt ook stress sneller buiten de deur. Uiteindelijk dus ook beter voor je gezondheid.

  Een groep gecertificeerde professionals

  4changes werkt in grotere trainingstrajecten samen met vaste professionele trainers. Vanaf de start zijn zij bij een opdracht betrokken en hanteren eenzelfde wijze van werken. Vast aanspreekpunt is altijd Thea. Korte lijnen, snel antwoord bij vragen en een zorgvuldige professionele aanpak is wat je kunt verwachten.