Je loopbaan met coaching onder de loep


Een gesprek over ambities

Je loopbaan is net als je leven altijd in beweging. Het is een soort reis waarin ontwikkelen, ontdekken, maar ook opnieuw onderzoeken steeds voorbijkomt. Je gaat de arbeidsmarkt net op of je werkt al een tijdje en wilt weten wat bij je past of misschien beter bij je past. Heb je al een tijd een baan en wil je eens stilstaan bij wat jou verder vooruithelpt? Loop je wel eens vast in je werk? Gaat het niet meer zoals je zou willen? Of heb je bepaalde ambities waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Je kunt een loopbaancoach voor alles wat met je werk te maken heeft inzetten. Zelf zie je op den duur bepaalde patronen niet meer die je toepast, of het lukt je maar niet om anders naar je werk te kunnen kijken. Door in gesprek te gaan met een loopbaancoach over jouw loopbaan leer je zaken weer op een rijtje te krijgen en ook jezelf beter te leren kennen. Zo ontstaat er ruimte voor duidelijke doelen waar jij aan wilt gaat werken. Wil je een praktische en duidelijke aanpak om direct zelf dingen op te pakken die bij jou passen? Dan ben je hier op de juiste plek.

Wat doet een loopbaancoach?

Je coach luistert eerst vooral eens goed en stelt de juiste vragen om te ontdekken wat jouw wens of behoefte is. Door jouw antwoorden zorg je er samen met de coach voor dat de kern van jouw probleem boven water komt. Vervolgens helpt jouw coach je bij de wenselijke situatie voor de toekomst. Wat is jouw doel? Wat wil je graag bereiken? Daarna volgt tot welke concrete stappen je kunt overgaan. Je loopbaancoach helpt je zodat jij zelf de juiste antwoorden en stappen kunt vinden. Jouw interesses, vaardigheden en persoonlijkheid zijn hierbij belangrijk. Ook het je bewust zijn van bepaalde handelingen en gedachtenpatronen spelen een belangrijke rol.

Een betrouwbare methode

Onderstaande vier stappen, de 4changes, zijn de paraplu voor het succes van jouw coaching. Vertrouwen is natuurlijk erg belangrijk, zodat je kunt en durft aan te geven waar het voor jou precies om gaat. Om er zeker van te zijn dat jij jouw coaching als nuttig en leerzaam ervaart is het belangrijk dat je niet alleen weet wat je wilt, maar het ook kunt gaan bereiken. De 4changes methode zorgt ervoor dat:

1. Je bewustwording krijgt over al je mogelijkheden.
2. Je eigenaarschap voelt op de voor jou belangrijke punten.
3. Je wat je wilt bereiken kunt verplaatsen in daden.
4. Je geniet van het (haalbare) succes wat het je oplevert en merkt dat het bij jou past.

Heb je interesse in loopbaancoaching en wil je een keer vrijblijvend met mij in gesprek om te kijken of we een match zijn?

Verschil jobcoach en loopbaancoach

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat een jobcoach jou op en tijdens je werk ondersteuning geeft. De loopbaancoach helpt je vooral ontdekken wat je graag in je werk wilt terugzien of wat je anders wilt. Een loopbaancoach kun je dus inschakelen wanneer je niet precies weet wat voor werk je wilt gaan doen of wat je in je huidige baan wilt om zoveel mogelijk werkplezier te ervaren.

Loopbaanoriëntatie

Als voor jou de tijd is aangebroken om de arbeidsmarkt te gaan verkennen of misschien weer te herzien is het belangrijk je goed te oriënteren. Wie ben je en wat past nou eigenlijk bij jou? Hecht je bijvoorbeeld aan zekerheden of uitdaging, of ga je graag voor creativiteit? Waar haal jij plezier uit? Onderzoeken welke identiteit je hebt is belangrijk om te weten welk werk bij je past.

Kwaliteiten en drijfveren

In kaart brengen van je kwaliteiten en competenties zorgt ervoor dat je weet waar je goed in bent. Waar vragen anderen altijd hulp voor aan jou? Wat zouden collega’s zeggen als je ze vraagt waar jij goed in bent? Wat gaat jou zo gemakkelijk af dat het je nauwelijks moeite kost en waarvan trekt jouw energie helemaal weg? Inzicht in wat een ideale werkdag dan ideaal maakt is erg belangrijk. Wat gebeurde er waardoor je er zoveel plezier in had? Dit soort vragen zorgt meestal al voor veel antwoorden.

Taken die je leuk vindt

Als je werkt ben je je niet altijd bewust van de specifieke dingen die je blij maken in je werk. Wil jij bijvoorbeeld specialistisch werk, of geef je graag leiding? Wat heb je nu in je werk wat je niet zou willen missen? Of waar zou je eigenlijk wel heel graag van af willen? Door de tijd kan jouw werk zijn veranderd. Misschien begon je ooit met allerlei taken waar je echt passie voor voelde, maar waarbij je nu ervaart dat je stilstaat. Als je de tijd helemaal vergeet ben je vaak een taak aan het uitvoeren die je leuk vindt. Hoeveel van jouw werktijd is gevuld met taken die jij graag doet?

Stress verminderen

Een veel voorkomend onderwerp bij loopbaanadvies is de mate van stress die je ervaart. Door het Coronavirus ben je vaak anders gaan werken. Veel thuiswerken is voor de ene persoon een zege maar voor de andere een hel. Hoe ga je hiermee om? Hoe is het als werk en privé meer door elkaar zijn gaan lopen? Het werk kan ook inhoudelijk zijn veranderd. De collectieve cultuurshock die Covid-19 teweegbracht heeft ons ook aan het denken gezet. Is de nieuwe manier van werken wel wat je wilt? Welke stappen zou je nog willen zetten en is dit dan een geschikt moment daarvoor?

In de coachgesprekken over je loopbaan is het belangrijk dat we de oorzaak vinden van jouw stress. Vaak wordt er gewerkt aan de bestrijding van het gevoel wat de stress geeft, maar dat is helaas niet genoeg. Een paracetamol nemen voor een terugkerende lichamelijke klacht lost natuurlijk niet het probleem op. Zo is het ook met stress. Als je veel stress ervaart of bijvoorbeeld slecht slaapt is dat voor een keer geen punt. Wordt dit structureel dan is de tijd aangebroken tot actie over te gaan.

Jouw mooiste baan

Je wilt graag dat je baan je energie geeft. Het mag ook best energie kosten maar liever niet meer dan dat het je oplevert. Moe zijn van je werk is geen punt, maar uitgeput en tot niets meer in staat zijn na je werk klinkt vast niet als muziek in je oren. Bovendien is dit verre van gezond. Er zijn allerlei ingrediënten waar je een fijne werkomgeving door ervaart. Van een prettig ingericht kantoor, tot vaste werktijden of juist niet, of thuis kunnen werken.

In je loopbaancoaching onderzoek je samen met je coach goed wat voor jou allemaal van belang is en hoe je daarin stappen kunt zetten. Stappen die voor jou haalbaar zijn en waar je achter staat. Als je ontevredenheid ervaart bedenk dan dat dit ook een vorm van stress is. Stress in je werk zorgt voor motivatie uit je werk. Als je coaching aanvraagt voor je loopbaan wil dat niet zeggen dat je dan een andere baan gaat zoeken. Vaak kun je jouw mooiste baan weer ervaren zonder dat je ervoor weg hoeft te gaan.

Solliciteren naar een nieuwe baan

Stel dat je er toch voor wilt kiezen een andere baan te gaan zoeken. Ook dan is het natuurlijk belangrijk dat je je goed oriënteert. Kijk je eerst naar banensites of ga je naar een beurs? Ga je je op meerdere zaken richten? Hoe dan ook is het belangrijk dat je jezelf goed presenteert en profileert. Hoe staat het met je Linkedin profiel, heb je een goed opgemaakt CV? Kun je een goede motivatie verwoorden waarom jij de nieuwe baan wilt? Tijdens je loopbaancoaching kun je ook daarbij hulp krijgen. We oefenen met het goed overbrengen van jouw sterke punten en de focus die je in het gesprek graag wilt hebben.

Persoonlijke ontwikkeling in loopbaanbegeleiding

Als je een bepaalde persoonlijke ontwikkeling wilt doormaken in je werk is loopbaancoaching ook een geschikte keuze. Je onderzoekt met je coach wat je wilt ontwikkelen als persoon en of dit realistisch is. Zijn er ontwikkel- of verbeterpunten die voor jou prettig zijn om te bereiken? Wil je bijvoorbeeld meer leiding gaan geven of projecten gaan aansturen? Of wil je jouw communicatie of zelfvertrouwen verbeteren? Je bespreekt en onderzoekt met je coach hoe je dit kunt bereiken met behoud van werkplezier en jezelf kunnen blijven. Uiteindelijk gaat het om plezier en voldoening uit je werk kunnen halen. Je krijgt inzicht in hoe je jouw persoonlijke doelen vorm kunt geven en hoe je blijvend vooruitgang kunt boeken door het geleerde in de praktijk te gaan borgen.

Creatieve insteek en toewijding

Er worden in de coaching oefeningen gedaan passend bij jouw situatie. Oefeningen die bedoeld zijn om je inzicht te geven of vaardigheden aan te leren. Van de intake tot het slot van de loopbaancoaching is er altijd op een makkelijke manier persoonlijk contact mogelijk met mij. Als coach ben ik er voor jou vanaf het begin, er tussenin en voor de evaluatie erna. De lijnen zijn kort en je kunt rekenen op mijn volledige toewijding om jou te helpen waarbij dat nodig is.

Stilstaan bij wat je beweegt

Vaak ontbreekt het je aan tijd om eens goed te reflecteren hoe het met je gaat. Hoe zorg je ervoor dat je tevreden blijft en inspeelt op wat je nodig hebt? Net als je alles een beetje voor elkaar lijkt te hebben, gebeurt er weer iets waardoor er iets veranderd waarop je moet inspelen. Soms is die verandering iets wat je nauwelijks hebt beseft, maar waardoor je op een gegeven moment wel uit het veld geslagen voelt. Met coaching kun je jouw uitdagingen verder ontwikkelen. Loopbaancoaching is veilig. Je kunt dingen waarin je je kwetsbaar voelt, of waar je tegen aan loopt op een veilige manier delen en bespreekbaar maken. Coachingsessies duren ongeveer twee uur en we schatten samen het aantal coachingen in. Vaak zijn 4 tot maximaal 6 gesprekken voldoende. Soms is een enkel gesprek al genoeg. Je bepaalt zelf wanneer het voor jou voldoende is geweest. Loopbaancoaching kan vaak vergoed worden door jouw werkgever.