Je nek uitsteken

De giraffe is het hoogste dier ter wereld en kan met zijn tot twee meter hoge nek een totale hoogte bereiken van wel vijf meter. Logisch dat de giraffe zijn nek met gemak kan uitsteken. Wij mensen laten het echter nog wel eens achterwege. Het spreekwoord ‘je nek uitsteken’ betekent dan ook letterlijk risico nemen.

Risico’s nemen

Stel je wilt in het team waarin je werkt een nieuw idee inbrengen. Je zou wat willen zeggen tijdens een vergadering over de zoveelste keer dat er geen beslissing genomen wordt, terwijl jij goede argumenten hebt  hoe het anders kan. Je zou wel eens helemaal uit je dak willen gaan tegen je collega die met niemand rekening houdt. Herkenbaar?
Je nek uitsteken dus. Vaak willen we wel maar durven we niet. Onze angst houdt ons nog wel eens tegen om onze nek uit te steken. Als puntje bij paaltje komt trekken we ons terug. Hoe komt dit toch?
Het is kennelijk een risico voor ons de stap te zetten en onze mening te geven of ons idee te opperen. Bij minder belangrijke de dingen zeggen we vaak wel wat, maar wanneer het gaat om echt op de bres springen hebt laten we dat liever over aan een ander.

Wat vinden ze van mij?

We houden ons vaak bezig met wat anderen van ons vinden. Onze onzekerheid over de denkwijze van anderen wordt vooraf met de nodige aannames ingevuld. We weten echter helemaal niet zeker of de reactie zo zal zijn. We hebben in ons brein zaken opgeslagen uit het verleden waarbij we een keer onze neus gestoten hebben. waardoor we nu denken dat het altijd zo zal gaan. We hebben als het ware ‘gedragsrepertoire’ gekregen om niet meer de nek uit te steken. Het kost ons veel omdat we bv. ons goede idee niet kwijt kunnen, of we worden niet gewaardeerd om wat we weten of kunnen. Toch betalen we die prijs. De grondreden van hoe we optreden heeft voor een deel met assertiviteit te maken maar daarnaast voor een groot deel met bij de groep willen horen. Iedereen wil bij de groep horen en past desnoods veelvuldig zijn of haar gedrag aan om dit in stand te kunnen houden.

Wat kun je doen?

  1. Begin bij je gedachten. Wat denk je zoal? Verander de overtuiging in wat je tegenhoudt eens in iets positiefs. Bv. Ik ga het gewoon doen want nee heb ik en ja kan ik krijgen.
  2. Bedenk wat het ergste is wat je kan overkomen? Men zal je niet  te lijf gaan. Er zullen hoogstens tegenargumenten kunnen komen. Bereid je daar op voor.
  3. Weet dat behalen van je wens buiten je comfortzone ligt en je iets moet doen wat niet gebruikelijk voor je is. Begin in een omgeving die veilig voor je is met kleine stapjes.
    Zo kun je ervaren dat het veel vaker goed gaat dan je denkt.