Ik vertrek


Het tv-programma “Ik vertrek” trekt een grote groep kijkers. We zien mensen die alles achterlaten en emigreren om hun geluk ergens anders te gaan zoeken. Vaak wordt er een camping begonnen of een Bed and Breakfast. Soms zijn de mensen heel goed voorbereid en soms gaan ze heel makkelijk om met wat ze daar gaan aantreffen. Grote tegenvallende verbouwingen, budgetten die ruim worden overschreden, vergunningen die maar niet willen lukken en veel andere ellende. Maar veel stellen of families lukt het, al gaat het soms met hindernissen, om een prachtige draai aan het leven te geven. Ze zijn blij met de keuze die ze hebben gemaakt.

Waarom is het leuk We kijken graag omdat we bewondering voor deze mensen hebben. Voor hun moed en omdat we misschien zelf stiekem ook wel eens zoiets zouden willen. Daar komt bij dat we het ons soms niet kunnen voorstellen hoe onhandig zaken aangepakt worden. Ook daar genieten we van.

Vertrekken van het werk Nou is emigreren natuurlijk wel een hele grote stap. Maar vertrekken van het werk kan ook een lastige keuze zijn. Blijven omdat het wellicht anders gaat worden in de toekomst? Blijven omdat het toch veel zekerheid biedt? Hier weet je wat je hebt, toch? Wat als er bv. geen ontwikkeling meer mogelijk is, of je bent gewoon uitgekeken op de baan?

Volwassen arbeidsverhoudingen Natuurlijk praat je hier over als je ontevreden zou zijn. Of toch niet? Het blijkt dat veel mensen het lastig vinden hierover te spreken. Wat als ik geen andere werkzaamheden krijg of mijn leidinggevende snapt totaal niet wat ik bedoel? Vertellen dat je aan het solliciteren bent gebeurt ook erg weinig, want stel dat het niets wordt, dan zou je waarschijnlijk toch al als afgeschreven beschouwd worden. We worstelen er nogal eens mee en doen hier vele aannames uit angst voor onze positie.

Wachten kan, maar waarop? Als je afwacht en hoopt op betere tijden kan dat natuurlijk een oplossing zijn. Maar al te vaak komen die betere tijden niet en gaat het meer om een stuk acceptatie van wat je niet vindt in je werk, of wat er nooit zal zijn. Als we meer moed hadden namen we misschien eerder actie. Net als de mensen in “Ik vertrek”. Vraag je eens af of het goed is voor jou om te blijven waar je zit. Wat zal je missen als je weg zou gaan? Wat zou je willen vinden in een mogelijk andere baan? Sta er ieder geval eens bij stil wat je blij maakt. Ontevredenheid houdt de touwtjes in handen van stress. Ongezonde stress.

Is zelfreflectie nodig Soms is kijken in de spiegel wel even nodig. Doe ik er zelf alles aan om er uit te halen wat er in zit, of wacht ik tot anderen mij gelukkig maken? Veel banen zijn geweldig, misschien ook die jij nu hebt. Gefeliciteerd als dat zo is. Is dat niet zo, maak dan zelf je nieuwe feestje en pak de regie. Het is tenslotte jouw leven. Natuurlijk geen makkie, maar is blijven dat dan als je ontevreden bent? Veel arbeidsplezier gewenst.

Meer weten of een steuntje in de rug nodig? Bel 06-15333010 of mail naar Info@4changes.nl als je wilt overleggen of vastloopt in wat je wilt doen.