Dit is hoe je leeft vanuit je 16-jarige zelf

De vruchten plukken van slimmer werken
De vruchten plukken van slimmer werken
29 oktober 2019
Loslaten
Wat als je het eens los laat?
19 februari 2020

Een tijdje geleden mocht ik iemand coachen die aangaf de bodem van de vuilnisbak geraakt te hebben. Hij bedoelde dat hij in ieder geval niet dieper en verder kon zinken. Het stonk en het werd tijd de troep eens op te ruimen waren zijn woorden. De vraag was of ik zijn “soppie” wilde zijn. Beeldend gesproken en ik zag de situatie ook letterlijk in een plaatje voor me.

“De boel is gecrasht”
Naarmate het gesprek vorderde begreep ik meer wat hij bedoelde. De thuissituatie was geëscaleerd, zijn partner had haar intrek genomen bij een vriendin en op het werk werd hem vertelt dat hij zijn houding moest aanpassen. Hij reageerde daar onvriendelijk en liet steken vallen in zijn werk waar anderen last van hadden. Het doel van de coaching omschreef hij als “ik wil niet meer ontevreden zijn”. Hij wilde een fijnere relatie met zijn vrouw en niet altijd zo kwaad naar haar reageren en ook zijn werk vond hij maar zozo. Hij hoopte dat de boel nog te redden was.

Ontevredenheid
We gingen op zoek naar waar de ontevredenheid vandaan kwam. Soms gebruik ik als coach de vraag wat zou je 16-jarige zelf van deze situatie vinden. Op deze vraag kwamen tot grote verbazing van deze persoon antwoorden die hij niet zag aankomen. Wat zou je 16-jarige zelf van jouw baan vinden? Antwoord: afwisselend, goed betaald, fijne collega’s, verschil kunnen maken en een in principe goede samenwerking tot ik zelf moeilijk begon te doen. En wat zou je 16-jarige zelf van je partner vinden. Antwoord: Prachtige aantrekkelijke lieve vrouw, de enige met wie ik kinderen zou willen, mijn maatje. Het gesprek ging met dezelfde vraag nog even verder over huis, gezondheid, contact met familie en vrienden en verbinding met anderen.

Steeds bleek dat er vanuit het standpunt van de 16-jarige geen reden was voor ontevredenheid. Sterker nog, er kwam een conclusie dat hij zijn leven toch wel mooi voor elkaar had. Dezelfde vraag hebben we ook gebruikt om te kijken hoe e.e.a. opgelost kon worden. Wat zou je 16-jarige zelf nu doen om het op te lossen. Na gesprekken op het werk en met zijn partner is gelukkig alles weer in orde gekomen. Er waren ook wat dingen die hij in zijn werk kon aanpassen, waardoor meer tevredenheid ontstond.

Stel jezelf eens de vraag
Kortom, misschien eens een vraag die je jezelf kunt stellen. Soms blijkt dan dat het probleem niet zo groot is, of juist waar de angel zit en waar je aan kunt werken. Degene die ik mocht coachen gaf aan dat hij de hoge drukspuit gebruikt had om de boel weer schoon te maken. De vuilnisbak was schoon, de stank was weg. Een blije coach met weer een plaatje wat ik voor me zag.