Coaching voor zelfstandigen en kleine tot middelgrote ondernemers


Duidelijkheid over echte doelen

Soms is het lastig om voor jezelf te bepalen wat je ook alweer echt wilt. Veranderingen volgen elkaar op in sneltreinvaart en dan loopt het soms anders dan je ooit gedacht had. Door de waan van de dag kom je niet meer toe aan af en toe eens stil staan hoe je verder wilt. Jouw coach helpt je te achterhalen wat je echte doelen zijn. Wat doet er echt toe voor jou? Welke verlangens heb je die je in je ondernemerschap wilt ervaren of weer terug wilt vinden? Welke doelen maken je echt gelukkig?

Richting en focus

Als je samen met je coach weer weet wat je doelen zijn, kun je weer overzichtelijke stappen zetten om je (lange termijn) einddoelen te gaan bereiken. Met een plan van aanpak kun je weer jou richting vinden en focus krijgen op wat er nodig is om zaken in daadkracht om te zetten. Natuurlijk is er continuïteit nodig en een goede dosis doorzettingsvermogen. Je coacht helpt je de stappen te borgen zodat ze werkelijk uitgevoerd worden en niet alleen op papier staan.

Twijfel en zelfvertrouwen

Heb je een mindset die overspoeld wordt door twijfel? Op zijn tijd heeft iedereen daar wel eens last van. Fijn is het natuurlijk niet. Piekeren helpt je niet verder. Je coach helpt je weer zelfvertrouwen in de toekomst en over je eigen kunnen te krijgen. De mindset die dan weer ontstaat past bij goed ondernemerschap en bij het kunnen veranderen wat je wilt. Je coach is jouw stok achter de deur en jouw check op de voortgang. Bedenk eens wat het met je doet als je niets zou veranderen en de situatie zo laat als die nu is. Zonde toch?

Coaching en feedback

Om te kunnen leren heb je eerlijke feedback nodig. Een coach vertelt je op een respectvolle manier wat beter kan. Je hoort waar voorwaartse potentie ligt en in overleg met elkaar kijk je vooral ook naar wat haalbaar is. De kennis en expertise van je coach helpt je bij in de spiegel kijken en met echte resultaten boeken. Snel resultaat boeken in wat je wilt is wel zo prettig.

Onderwerpen in coaching kunnen zijn:

 • Begeleiden in veranderingen
 • Motiveren, selecteren en juist begeleiden van medewerkers
 • Vergroten van klantgerichtheid
 • Uitbreiden van klantenportefeuille en/of diensten
 • Potentieel benutten, doelen stellen en realiseren
 • Borgen van gemaakte afspraken
 • Snel en gestructureerd vergaderen
 • Verbeteren van zelfvertrouwen
 • Balans brengen in werk-privé/omgaan met werkdruk

  Als je aan andere onderwerpen denkt geef dit dan gerust aan. Je coach heeft ook een actief netwerk om naar door te verwijzen als dat nodig is. Denk aan een notaris, accountmanager, accountant, tekstschrijver, of webdesigner. Als je als zelfstandige of kleine tot middelgrote ondernemer werkt, is het praktisch onmogelijk al deze benodigde beroepskwaliteiten zelf te beheersen of in je onderneming te hebben ondergebracht.
 • Oorzaak van stress bestrijden

  Ieder van ons ervaart op zijn tijd stress. Als ondernemer kun je er vast over mee praten. Op zich geen probleem. Beperkt stress hebben is zelfs nodig om goed te presteren. Gaat de stress overheersen dan zijn er allerlei manieren om de stress tegen te willen gaan. Denk aan ademhalingsoefeningen en mindfulness. Prima en zeker aanraders maar niet de oplossing als je de oorzaak niet herkent of wegneemt. Je coach helpt je de oorzaak van de stress te achterhalen en de problemen op te lossen. Hier kunnen privé en zakelijke aspecten een rol bij spelen. Als ondernemer kun je privé haast niet gescheiden houden van je zakelijk leven en andersom. Het is zeker de moeite waard oorzaken van ongenoegen weg te nemen, omdat lang aanhoudende stress je letterlijk onderuithaalt.

  Meer geluk en wijsheid, dan volgt succes

  Het spreekwoord mag dan zijn “dat is meer geluk dan wijsheid”, toch bestaat ook de situatie “meer geluk en wijsheid”. Je coach helpt je met wat voor jou wijsheid is en wat jou meer een gevoel van geluk geeft. Meer succes en resultaat volgt daarna met jouw visie, structuur en focus. Blijf niet ploeteren als je er niet uitkomt. Maak een afspraak om kennis te maken.

  Gratis intake/kennismakingsgesprek

  Een goede relatie met elkaar begint met een kennismaking. Een kennismaking zonder pushen of verkooppraatjes. Oprechte interesse en een eerlijke en open houding om te kunnen achterhalen of jij een match voelt met je coach. In dit gesprek inventariseer je samen wat de coaching moet gaan opleveren voor jou. Het resultaat wat jij wilt is ook het resultaat voor jouw coach. Na de gratis kennismaking/intake kun je besluiten om een traject voor coaching aan te gaan of er verder van af te zien. Hou er echter rekening mee dat als je deze eerste stap zet, je vaak al zover bent om door te pakken. Jou ontmoeten zou een goed begin kunnen zijn. Je krijgt in ieder geval oprechte aandacht en de 100% wil jou goed verder te kunnen helpen.

  Voordelen van coaching

  In de bovenstaande teksten lees je over de voordelen van coaching. Nog even alles op een rijtje:

  • Duidelijkheid doelen
  • Richting
  • Focus
  • Positieve mindset
  • Behalen van resultaten
  • Geluk en wijsheid
  • Stress onder controle
  • Werk en privé in balans

   Zijn er nadelen aan coaching?

   Ja, die nadelen zijn er. Gelukkig zijn ze zeer beperkt. Jouw coach kan namelijk niet toveren maar wel een goede sparringpartner zijn. Veel kan, maar de wereld is natuurlijk niet volledig maakbaar. Eerlijk is eerlijk, uiteindelijk moet je het toch zelf gaan doen. Natuurlijk wel met professionele begeleiding en steun van je coach. En ja het kost tijd. Die tijd is natuurlijk betrekkelijk als je kijkt naar hoeveel tijd je nu besteedt aan de dingen die je niet meer wilt. En ja, ook je coach wil een factuur sturen. Je bespreekt vooraf waar je aan begint, zodat je weet welke investeringskosten je gaat maken. Coaching en zakelijk advies is op te voeren als een aftrekpost als je ondernemer/ZZP-er bent.

   Professionele gecertificeerde coach

   Je coach heeft ervaring met coaching voor ondernemers. Naast een goede opleiding en zelf ook in leidinggevende posities gewerkt hebbend, is een jarenlange bancaire achtergrond als accountmanager private banking een handige bijkomstigheid.

   Interne communicatie

   Juiste externe communicatie begint bij helder hebben hoe de interne communicatie verloopt. Als zelfstandige zonder personeel lijkt het misschien of er geen interne communicatie nodig is. Je hebt echter door al je gedachten wel degelijk een soort gesprekken met jezelf. Hoe vertaal je het juist naar jouw klanten? Is de personele bezetting bij jou als ondernemer gegroeid en heb je geen goed zicht meer op wat er gecommuniceerd wordt? Doornemen van verwachtingen en wensen is dan verstandig en kan weer voor grip zorgen. Het is tenslotte jouw onderneming of zoals sommige zeggen jouw kindje, wat met goede communicatie beschermd moet worden. Je coach helpt je hier helderheid in te brengen.

   Teamontwikkeling

   Wanneer je als ondernemer medewerkers in dienst hebt die jouw bedrijf vertegenwoordigen wil je natuurlijk dat ze jouw visitekaartje zijn. Hoe ontwikkelen deze personeelsleden zich? Wat doe je daar zelf aan? Kun je jouw mensen goed vertrouwen? Kun je goed aan ze delegeren zodat je zelf voldoende ruimte hebt je bedrijf te runnen? Je team versterken is als ondernemer vaak ook jouw taak, tenzij je iemand naast je hebt die dit voor je doet. Dan nog zul je er vaak wel controle op willen hebben. Medewerkers willen een mate van betrokkenheid en eigen verantwoording. Motiveren en ontwikkelen van je team zorgt in het verlengde voor ontwikkelen van je bedrijf.

   Persoonlijk leiderschap en persoonlijke ontwikkeling

   Als ondernemer weet je dat stil staan grote kans geeft op verminderde resultaten. Inspelen op veranderingen en je aanpassen aan economische- of andere omstandigheden zorgt ervoor dat je steeds iets doet waarmee je bedrijf klaar blijft voor de toekomst. Hierdoor ontwikkel je jezelf, je bedrijf en de mensen die erin werken als je die ook goed begeleid. Persoonlijk leiderschap zorgt ervoor dat je in staat bent dit steeds te blijven doen.

   Regie pakken en de leiding nemen

   Als zelfstandige/ondernemer wordt er veel van je gevraagd. Natuurlijk is dat in loondienst ook wel het geval maar ondernemerschap vergt toch nog meer van je. Innovatief en creatief zijn en financieel inzicht hebben en kunnen inspelen op kansen en bedreigingen, om maar een deel te noemen. De Coronapandemie heeft bij menig ondernemer ook nog eens de druk opgevoerd in te spelen op een gewijzigde situatie. De reden die je ooit voor het ondernemerschap liet kiezen blijft vaak als een paal boven water staan. Je eigen manier van werken, je eigen vrijheid, je eigen indeling, het volgen van je passie. Als jouw redenen van het ondernemerschap onder druk staan word je daar ontevreden van. Neem weer de regie in handen en kies voor sparren met je coach.