Als een olifant in de porseleinkast

Kent u ze, mensen die wat zeggen en dit niet altijd even genuanceerd overbrengen? Soms meer aanbrullen dan communiceren?

De uitdrukking ‘Als een olifant in de porseleinkast’, betekent lomp en ontactisch gedrag hebben waarbij er geen oog is voor gevoelens van anderen. Best lastig op zijn tijd voor de ‘olifant’ maar ook voor zijn of haar ‘slachtoffer.’

Lomp en ontactisch
Vaak heeft degene die lomp of ontactisch is dit niet zo bedoeld. Toch leidt het met regelmaat tot ongenoegen en verwarring. Onhandig communiceren kan de beste van ons overkomen. Maar stel dat het met regelmaat gebeurt en het merkbaar is dat de ontvangers van de communicatie deze lang niet altijd op prijs wat stellen, wat dan?

Wanneer doe ik het?
U kunt als de ‘olifant’ uzelf eens afvragen in welke situatie doe ik dit? Ben ik bv. al geïrriteerd of ben ik ergens onzeker over, had ik tijd tekort? Vaak ontstaat  lomp communiceren na een zelfde soort strategie. Steeds in dezelfde situaties gaat u bv. luider spreken of geeft u halve informatie en wordt dan boos als de ander er niets mee kan. Achterhalen wanneer u dit doet is al de halve oplossing. U bent zich dan in ieder geval bewust van deze situaties. Nu kunt u er ook wat aan doen, mits u dit zelf ook wilt natuurlijk.

Wat is handiger?
Wacht even voor u communiceert als u boos bent, teveel haast heeft, of bv niet goed voorbereid bent.
Denk aan wat de ontvanger wil horen of zien en aan wat u wilt bereiken.
Soms is het beter eerst even na te denken voor u handelt.
Vraag iemand die u vertrouwt om feedback. Het zal daardoor al beter gaan. Als u er aan wilt werken en er meer bij stil staat, wordt u zich er ook meer bewust van. Bereidheid tot het aanpassen van uw gedrag doet wonderen. Uw omgeving zal het op prijs stellen en uiteindelijk plukt u daar zelf de vruchten van.

Voor de slachtoffers:
Als aanhoorder van de ‘olifant’ kunt u besluiten of u mild wilt reageren of op opbouwende wijze aangeeft wat het effect van de benadering naar u is. Hetzelfde gedrag teruggeven aan de ‘olifant’ (dus net zo lomp of ontactisch) hoe verleidelijk ook, zorgt voor meer escalatie.

Een steuntje in de rug nodig?
Bel vrijblijvend met 4changes voor meer tips. Telefoon 06-15333010 of stuur uw mail naar info@www.4changes.nl