Irritatie naar een ander

Zijn die mensen nou zo stom? 

U vraagt zich misschien wel eens af of iemand echt zo stom kan zijn. En ja hoor, vervolgens komt u er achter, dat kan echt. Wat is dat toch, dat wij menen dat een ieder gelijkgestemd moet zijn aan ons. Als we bv. op een bepaalde manier iets willen oplossen en een ander vindt dat niet de juiste keus, dan wordt de ander al snel als minimaal minder slim dan wijzelf betiteld. Wordt u ook wel eens kriegel van mensen in uw omgeving?

Onze allergie is vaak de kwaliteit van de ander
Sommige mensen zitten als het ware in onze schil, of beter geformuleerd ze zitten in onze allergie. Onze gedachten kiezen dan wel eens de richting als, “ze begrijpt er ook niets van, dat kan toch veel beter” en “met hem valt niet te werken”. Vaak is onze allergie een kwaliteit van een ander. Echt niet, zult u wellicht denken. Het laatste wat ik wil is zo stom zijn als zij.

Het teveel van de één is vaak het tekort van de ander
Even een voorbeeld: U heeft bv. een collega, (laten we hem Kees noemen), die zeer dienstbaar is. Zijn valkuil (het teveel) is een wel zeer hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Neemt alles op zich (ook als dat niet hoeft) bemoedert en voelt zich vaak overwerkt. De uitdaging voor Kees is dat hij leert grenzen te bewaken. Als u zelf uw zaakjes goed geregeld heeft en hem niet nodig heeft, kan zijn  dwangmatige hulpgedrag u gaan irriteren. U kunt dan de neiging krijgen hem te ontwijken, u voelt de allergie. Het makkelijkste is Kees te veroordelen. Bedenk echter dat deze persoon het teveel van het goede kan laten zien van uw uitdaging, namelijk hulp kunnen vragen of accepteren. Wanneer we bedenken wat onze irritatie nu echt is, achterhalen we ook de kwaliteit van de ander.

Allergie en de kwaliteit van een ander
Nog wat voorbeelden. “Zij is wel heel overdreven spontaan zeg”. Uw allergie is wellicht, doe toch eens rustiger en wat minder aanwezig. Het teveel van de kwaliteit hier is wellicht dan bij u wat minder goed ontwikkeld. U zou misschien zelf wat spontaner kunnen of willen zijn. Veel mensen zitten vast in het idee dat de ander moet veranderen. Irritatie op laksheid is vaak zelf alles wel heel overdreven goed tot in de puntjes willen regelen. Irritatie op gedrevenheid is vaak zelf wat te passief zijn. Irritatie op emotieloos gedrag is vaak zelf stressvol of emotioneel reageren op iets. We realiseren ons vaak niet dat onze allergie een valkuil is van een kwaliteit van de ander. Dus uiteindelijk een stukje gemis bij onszelf.