Het beste paard van stal zijn

paard
Het beste paard van stal zijn is een gezegde met als betekenis de beste zijn in gezelschap. Er wordt ook wel het beste paard van stal halen gezegd. De betekenis hiervan gaat meer naar het beste wat men heeft bovenhalen. Wat voor de één het beste is, blijkt echter niet automatisch ook voor de ander het beste te zijn. Sloven we ons uit om het beste van onszelf te laten zien, of vinden we dat een ander dat moet ontdekken?

De beste willen zijn
U heeft het vast wel eens meegemaakt. U bent op een feestje en iemand daar gedraagt zich in uw ogen zeer irritant. Die persoon heeft praatjes en is volgens zeggen overal goed in en heeft bovendien overal verstand van. Als u iets wilt zeggen walst deze persoon al weer over u heen met zijn eigen geweldige oplossing of opmerking. U herkent het duidelijk, deze persoon wil het beste paard van stal zijn.

Bescheiden de beste willen zijn
Bescheidenheid siert de mens, toch? De persoon waar we net over spraken deelt deze mening totaal niet. De wat meer bescheiden mens wil vaak ook de beste zijn, maar blaast daarbij  wat minder hoog van de toren. Hoe kom ik er dan achter of hij of zij de beste is? Wie zegt overigens dat je altijd de beste moet zijn?

Er bij willen horen
We willen graag bij de groep horen. We doen daar ons uiterste best voor. Sociale ondersteuning willen ervaren op het werk, kan er zelfs toe lijden dat we ons aanpassen voor bv. de goede lieve vrede. Het schreeuwend de beste willen zijn is vaak een roep om gezien te worden. Misschien niet altijd de handigste manier, maar dat kunnen we dan ook van de bescheiden versie zeggen. Voor iedereen die de beste wil zijn en altijd wil winnen is het goed eens te bedenken dat er dan altijd anderen verliezen. Is dat de bedoeling, dan is er niets aan de hand.

Wat kun je dan doen?
Het begint met jezelf afvragen of je de schreeuwer bent of de (te) bescheiden persoon. Vind je dat er geen problemen voor je zijn, dan hoef je ook niets te veranderen. Je repareert tenslotte niet iets wat niet stuk is. Vind je dat je wat meer bescheiden zou mogen doen, of juist wat meer je stem zou moeten laten horen, dan ligt dat anders. Vraag je eens af hoe je overkomt. Wat zeggen anderen hierover? Is dat wat je wilt? Zet eerst kleine stappen om een verandering in te zetten. Wat zou voor jou een eerste stap kunnen zijn?

Tips voor groot aanwezig gedrag:
Neem je voor niet altijd de eerste te zijn die iets moet vertellen. Begin daarbij in een veilige omgeving. Hou wat vaker je mond. Luister meer.
Bedenk wie misschien niet tot zijn recht komt met jouw houding. Is dat wat je wilt? Zo nee, neem je voor niet overal in te moeten winnen. Laat ook eens de ‘winst’ aan de ander. Gedraag je wat minder als de aap op de rots. Je hoeft natuurlijk niet je mond te houden, maar kunt wel wat meer balans brengen.

Tips voor de wat introvertere mens:
Vraag je af of je vaker wat had willen zeggen terwijl je het niet deed. Ga hier stukjes in opschuiven door bepaalde zaken meer aan te kaarten.
Bv. elk teamoverleg breng ik zelf iets in, of ik ga op een verjaardag wat meer vertellen over mezelf. Begin altijd in een groep mensen waar je dit het makkelijkst vindt.

Balans
Er is niets mis met de beste willen zijn. Tenzij het ergernis oplevert of anderen kwetst, omdat je koste wat het kost je mening doordrijft, of over de mening van een ander heen raast. Vaak is ietsje opschuiven al genoeg om anderen wat ruimte te geven. Degenen die de ruimte niet pakken (de zeer bescheiden mens) werken mee aan het vergroten van het platvorm van de erg aanwezige mens. Waar geen reactie is gaan zij los. Dat kan dan ook niet anders in hun beleving. Niemand anders doet namelijk wat. Kortom balans is de oplossing. Zo kunt u het beste paard van stal zijn en gehoor vinden bij anderen.Wilt u hulp bij het verminderen of verhogen van assertiviteit, laat het ons dan weten via info@www.4changes.nl of
bel met 06-15333010

Movie Carol (2015)