Als een geslagen hond

droevige hond

Wij praten thuis wel eens over de vele gezichtsuitdrukkingen van onze hond. Een blije enthousiasteling.
We zien het wel eens als hij lak aan de hele wereld heeft en niet van plan is om te luisteren en als hij teleurgesteld kijkt omdat hij niet mee mag. Het brein van onze hond is vast niet zo ingewikkeld als dat van u, maar opvallend is hoe snel en flexibel hij zich weer aanpast aan de situatie. Hij begroet ons na thuiskomst of wij jaren weggeweest zijn en sleept met alle schoenen die voorradig zijn om zijn blijdschap te tonen. Hoe doen wij mensen dat eigenlijk, omgaan met teleurstellingen?

Echt hevig teleurgesteld 
Het is u vast wel eens overkomen, u had een hele andere verwachting van iets dan hoe het is gegaan. Hevige teleurstelling speelt u parten en dat is ook best begrijpelijk. Vaak leren we ook van dit soort situaties. Wat wel echt jammer is, is dat we vaak op basis van één teleurstelling heftige conclusies trekken. Bv.: Met die persoon hoef ik nooit meer samen te werken, of wij zijn geen vrienden meer. Situaties kunnen natuurlijk heel verschillend zijn. Soms is ons ego snel gekrenkt en vragen we niet naar de omstandigheden van de ander, of we willen niet weten of begrijpen waarom de ander anders heeft gehandeld. Regelmatig zijn de verwachtingen over en weer niet helder.

Verwachtingen helder hebben
Om teleurstellingen te voorkomen is het handig goed met elkaar te checken wat er nu is afgesproken. Wie doe wat en per wanneer, is een vraag die goed kan helpen. Stelt u zich eens voor dat u half heeft afgesproken dat u door een vriend voor uw vakantie naar Schiphol wordt gebracht. Als uw chauffeur dan kort voor vertrek zegt “Ja moet je goed horen, ik heb een feestje en jij had niet gezegd dat het echt door moest gaan”, dan doet dat iets met u. De één reageert joviaal, oké dan regel ik wel iemand anders, de ander vindt dat de vriend voortaan een vage kennis is.
Soms zijn teleurstellingen terecht en soms zijn wij zelf onderdeel van het geheel waardoor ze ontstaan zijn. Spreek dus goed uw verwachtingen uit en check of u echt een afspraak heeft. Dit geldt voor werk en privésituaties.

Buiten de invloedsfeer
We maken ons vaak druk over dingen. Over wat we allemaal moeten en over hoe anderen doen. Zaken die echter buiten onze invloedsfeer liggen heten niet voor niets zo. We hebben er geen invloed op. Het heeft ook heel weinig zin je er druk over te maken. Gaat u maar eens na hoe vaak u boos of teleurgesteld bent over iets waar u toch geen invloed op uit kunt oefenen. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Toch loont het zeker de moeite bij een teleurstelling u af te vragen of het buiten de invloedsfeer ligt. Zo ja, proberen zo snel mogelijk los te laten. Zo nee, dus u heeft wel zelf invloed, rijdt u dan ook zelf de bus en handel naar de invloed die u heeft. Neem zelf initiatief en actie en probeer uw teleurstelling om te buigen naar weer een positiever beeld. Er positiever over spreken helpt u ook al een eind op weg. Uw mind-set verandert weer naar positiever zijn en u ziet weer helder wat er eigenlijk aan de hand is en kunt het weer van u afzetten.

Tips:
Check of verwachtingen helder zijn. Wie doet wat, per wanneer?
Niet druk maken over iets wat buiten uw invloedsfeer ligt.
Wat mededogen hebben naar de ander. Doorgaans hebben mensen goede bedoelingen.

Wij gunnen u de blijdschap, flexibiliteit en vergevinggezindheid van de hond, geen hondenleven.